Sint-Antonius: een eeuwenoude traditie en de kunst van ambachtelijk vlees

In het hart van Oosthoven zitten tradities geworteld in de gemeenschap. Elk jaar viert men hier met trots Sint-Antonius-Abt, de patroonheilige van de parochie. Deze viering is meer dan een dorpsfeest; het is een eerbetoon aan een rijke geschiedenis en een uiting van de gemeenschapszin.

Maar wat maakt Sint-Antonius zo speciaal voor ons bij Slagerij Ceursters?
Sint-Antonius, vaak afgebeeld met een varken aan zijn zijde, wordt geassocieerd met de bescherming van dieren, met name het vee. Dit is een symboliek die naadloos aansluit bij onze filosofie in de slagerij. Net als Sint-Antonius hebben wij respect voor de dieren die ons voeden en de natuur die ons omringt. Onze toewijding aan kwaliteit en duurzaamheid weerspiegelt deze eeuwenoude waarden.

In de loop der eeuwen is de Sint-Antoniusviering in Oosthoven uitgegroeid tot een evenement waar het hele dorp naar uitkijkt. Het hoogtepunt van deze viering is de dierenzegening. Dit moment van bezinning brengt ons dichter bij de oorsprong van ons voedsel en benadrukt het belang van respectvolle en ethische behandeling van dieren.

Bij Slagerij Ceursters vieren we deze traditie door onze eigen draai te geven aan een klassieke lekkernij: de St. Antoniusbeuling. Deze vernieuwde versie van de traditionele zwarte pens, waarbij we de rozijnen vervangen door appelstukjes geweekt in Calvados. Het is onze manier om eer te betonen aan deze rijke traditie en tegelijkertijd de appelboeren in Oud-Turnhout te betrekken, we werken graag lokaal. Het is een symbool van onze voortdurende inzet om traditionele recepten te vernieuwen met een moderne twist, zonder de essentie van het ambacht te verliezen.

Onze St. Antoniusbeuling is niet alleen een knipoog naar het verleden, maar ook een blik op de toekomst. We streven ernaar om dit product als streekproduct te laten labelen, een erkenning die de kwaliteit en de lokale verbondenheid van onze producten onderstreept. “Dit is waar Slagerij Ceursters voor staat: een brug slaan tussen traditie en innovatie, tussen het verleden en de toekomst”, verduidelijken Els en Filip. Zo simpel is het.

Om ‘Toontje met zijn varken’ te eren, bieden we tot eind januari 2024 een speciale korting van 20% op enkele van onze Duroc de Kempen varkensvleesproducten. Dit omvat filetkoteletten, zwarte beuling, ouderwetse witte pens en rilette. Deze actie is onze manier om de Sint-Antoniusviering te vieren en onze klanten te bedanken voor hun voortdurende steun.